Šarenilo boja Ozon televizora sa HDR tehnologijom

Što je HDR tehnologija i kako će vam poboljšati sliku na televizoru?

Ukoliko kupujete novi televizor, bilo da je Ozon televizor ili neki drugi, sigurno ste se susreli sa HDR oznakom u specifikaciji. Međutim, da li znate šta ta oznaka znači i kako utiče na sliku televizora?

Proizvođači žele da nam prodaju što više novih tehnologija, a HDR je postala jedna od najpopularnijih u poslednje vreme.

Šta je zapravo HDR?

HDR (High-dynamic range) je izuzetno bitan faktor za izgled slike. Naime, on omogućava da dobijete impresivne prikaze zbog povećanog dinamičkog raspona, tako da jasno možete da vidite sve – od tamnih do svetlih delova kadra. Rezultat je drastično unapređen prikaz koji ne može da se meri sa standardnim ukoliko je dobro izveden.

Šta nam to HDR suštinski donosi?

Proširenjem kontrasta dobija se svetlija slika na kojoj se vidi više detalja. Na taj način stičemo utisak da scena koju gledamo ima veću „dubinu“. A WCG (Wide Color Gamut) donosi mogućnost prikaza većeg broja nijansi boja, koje do sada nisu mogle da se reprodukuju ni na jednom televizoru.

Zahvaljujući svemu tome, video koji se reprodukuje postaje daleko realističniji. Ako tome dodamo još i 4K rezoluciju Ozon televizora, koja je osnovni preduslov za HDR video, dobijamo opštu sliku prednosti HDR video prikaza.

HDR i fotografija

HDR nije novi pojam i već je decenijama poznat, još od kada su fotografije nastajale prenosom sa filmskog negativa. Da preskočimo analognu fazu, kod boljih digitalnih fotoaparata postoji opcija da se jedan snimak napravi sa nekoliko različitih ekspozicija i snimi u takozvanom RAW formatu koji sadrži mnogo više informacija nego jedan JPEG.

Zatim se uz pomoć nekog od programa za obradu fotografija (Adobe Photoshop, ali i mnogih drugih), analizom i kombinovanjem više fotografija dobija finalna fotografija koja, u odnosu na svaki od polaznih snimaka, ima mnogo veći raspon nijansi, od najtamnijih do najsvetlijih delova scene.

Upravo u veoma tamnim i veoma svetlim scenama fotografije može da se primeti jasna razlika u odnosu na SDR (Standard Dynamic Range) fotografije.

Tehnologija izrade ekrana

Visoki dinamički opseg je pre svega omogućen napretkom tehnologije ekrana. LCD ekrani prikazuju oko 16,8 miliona boja, zato što signal koji im se isporučuje u digitalnom obliku ima po osam bitova podataka, odnosno vrednosti osvetljenja potpiksela osnovnih boja (crvena, zelena i plava).

Nove tehnologije izrade ekrana dovele su do toga da su pikseli sve svetliji, pa samim tim i sposobniji za prikaz više nijansi. Svi ekrani sa HDR oznakom po pravilu prikazuju preko milijardu boja, odnosno 1024 različite nijanse.

Sadržaji i HDR tehnologija

Striming platforme sada imaju veću slobodu da proizvode vrhunske sadržaje u 4K kvalitetu zahvaljujući HDR-u. Sve veći broj uređaja omogućava autorima da se izraze na način koji žele, a količina sadržaja sa HDR tehnologijom raste.

Striming servisi, kao što su Amazon Prime, YouTube i Netflix vam omogućavaju da uživate u svim novim sadržajima, a jedino što vam preostaje da uradite je da nabavite Ozon televizor koji može da prikaže pun kvalitet HDR tehnologije.

HDR je bitan i zbog gejminga

Jedan od najvećih noviteta generacije grafičkih karti i konzola je bio upravo HDR gejming, pa je dobro imati kompletnu podršku upravo zbog toga što ćete dobiti bolji ugođaj ukoliko planirate da koristite Ozon TV za igranje video igara.

I za kraj najvažnije pitanje: Treba li vam HDR Ozon televizor?

Zaključak je da sa HDR televizorom sigurno ne možete pogrešiti. Prijatno ćete se iznenaditi kada prvi put pogledate HDR sadržaj na Ozon televizoru i verovatno nikad više nećete želeti da se vratite nazad u prosečnost.

Više o dostupnim modelima OZON televizora pogledajte ovde.

Pratite naš Youtube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UC8c2F4tz_S-1YY5tEiN3_0w/featured?disable_polymer=true

Slične vesti