Izaberite Ozon televizor po vašoj meri

Verovatno svakodnevno provodite dosta vremena pred televizorom uz omiljene televizijske kanale. U slučaju da se odlučite da kupite novi Ozon televizor, biće vam od koristi informacije u ovom tekstu.

Ovaj vodič će vam olakšati da saznate što više i dati vam odgovor na pitanje kako odabrati odgovarajući Ozon televizor.

Od tipova ekrana do ključnih karakteristika i specifikacija – pokušaćemo da objasnimo sve što treba da znate prilikom kupovine. Želimo da vam olakšamo pretragu u odabiru pravog televizora i pojednostavimo tehničke podatke.

Pa da počnemo od našeg vodiča…

Skraćenice kriju odgovor – 4K, 8K, HDR, HDMI, LED, OLED


Navigacija kroz ponudu Smart televizora sa ravnim ekranima, čini se, teža je nego ikad pre. Iako mnogi današnji televizori imaju kvalitet slike koji je bio nedostižan pre samo nekoliko godina, pronalaženje baš onog koji vama treba među desetinama modela gotovo identičnog izgleda, sa razlikama koje su ponajviše zbog njihove cene, zahteva ozbiljnu veštinu.

Rezolucije televizora 4K, HDR i 8K


Jedno od najlakših pitanja koje možete rešiti je odabir rezolucije. 4K televizori nude više od 8 miliona piksela na ekranu, u poređenju sa 2 miliona za rezoluciju od 1080p.

Tehnologija proizvodnje televizora je toliko napredovala da u ovom trenutku gotovo svaki veliki televizor o kojem razmišljate je 4K, a sa Ultra HD video fajlovima uživaćete u sjajnoj slici.

Možda ćete se naći u iskušenju da se odlučite za 8K, ali za postizanje maksimuma od 33 miliona piksela biće potreban velik ekran, vrhunski sadržaj i budžet koji je često van domašaja.

Visoki dinamički raspon (HDR), o kojem smo pisali, može učiniti više za ugođaj gledanja filmova, TV emisija i igara na vašem televizoru i od same 4K rezolucije. Ova tehnologija donosi više boja i veći kontrast između najtamnijih i najsvetlijih delova slike.

LED i OLED


Za televizore srednjeg cenovnog ranga, na raspolaganju su LCD ili LED tehnologija. Većina boljih ekrana koristi LED diode iza ekrana. OLED tehnologija za razliku od LED-a, pruža daleko precizniju kontrolu slike.

Veličina Ozon televizora

Ozon televizor sa najvećim brojem inča  je uvek dobra opcija za vas.


Osim cene, veličina televizora je bitno pitanje koje treba uzeti u obzir. Pod pretpostavkom da imate prostora, Ozon televizor sa najvećim brojem inča je uvek dobra opcija.

Ultra HD televizori imaju visoku rezoluciju da čak i ako sedite blizu, nemoguće je videti pojedinačne piksele, a uz modernu tehnologiju čak i stariji HD sadržaji izgledaju dobro na velikom ekranu. Za većinu ljudi modeli Ozon televizora od 50 ili 55 inča biće sasvim odgovarajući.

Šta znači Smart televizor?

Smart televizori vam nudi mogućnost povezivanja sa internetom ili drugim pametnim uređajem. Mogu da koriste glasovne komande ili pokrete rukom, kontrolu preko mobilnih uređaja ili preko tastature.

Surfujte internetom preko instaliranih pretraživača, gledajte video zapise na mreži (YouTube), pristupite društvenim mrežama (Facebook, Twitter) ili obavljajte video poziv.

Aplikacije na pametnim televizorima su često već instalirane, dok se mnogi drugi sadržaji i aplikacije mogu preuzeti sa online prodavnice.

Opširnije o Smart tehnologiji možete da pročitate ovde.

Smart funkcije Ozon televizora


Moderni televizori odavno ne služe samo za gledanje televizijskog sadržaja, već poput mobilnih telefona nude i mnoštvo naprednih funkcija, aplikacija i web sadržaja. Kada su u pitanju pametni televizori, danas postoji veliki broj opcija između kojih možete da birate.

Jedna od bitnih karakteristika o kojoj bi trebalo voditi računa jeste operativni sistem na kom radi televizor. Uz to, tu su i dodaci koji i običan televizor pretvaraju u pametan.

Smart oznaka takođe podrazumeva da televizor pokreće operativni sistem koji nudi ovakve funkcije poput Ozonovog VIDAA U 4.0. Ovakav operativni sistem prilagođen je modernom životu i potrebama korisnika, pa na njima možete pored gledanja filmova i televizijskih programa dobiti i razne informacije, pristupati internet sadržajima, gledati Netflix, Youtube i druge video servise, ili koristiti aplikacije i igre.

Ozon televizor i video igre


Još jedna stvar koju treba razmotriti je da li ćete i koliko uređaja koristiti za igranje zahtevnih video igara, kod kojih je bitan svaki milisekund odziva ekrana. HDMI 2.1 bi mogao da dodatno pomogne da se smanji lag pri osvežavanju, a većina trenutnih televizora ima HDMI 2.0.

Kada već govorimo o HDMI-u, morate ozbiljno razmisliti o tome šta sve želite da priključite na televizor. Neki uređaji posebno manji, imaju tek jedan ili dva HDMI ulaza. Oni se mogu brzo popuniti, pa bi potraga za televizorom koji ima više ulaza, poput Ozon modela, mogla da donese dodatnu fleksibilnost u budućnosti.

Gledajte, probajte, testirajte

Ovo je univerzalno pravilo. Televizor je vizuelni medij i mora da se vidi. Nije dovoljno da vam se svidi samo spoljašnjost. Kod televizora je najvažniji kvalitet slike. Zagledajte ga sa svih strana i iz svih uglova.

Obratite pažnju na sve detalje. Obavezno se raspitajte da li televizor ima automatsku kontrolu osvetljenja ekrana, koja je naročito bitna ako gledate u večernjim satima kako ne biste morali ručno da smanjujete intenzitet osvetljenja.

Kakav zvuk televizor može da pruži i nije od prevelike važnosti. Ako želite zaista kvalitetan zvuk, čak i sa pristupačnijim modelima televizora, moraćete da dokupite dodatni zvučni sistem – takozvani SoundBar ili neki od 2.1, 5.1 ili 7.1 sistem zvučnika.


Izaberite pravi model Ozon televizora za vas

Nadamo se da je ovaj tekst pojasnio neke od tehnologija sa kojima ćete se susretati pri izboru svog novog Ozon televizora, kao i da će vam olakšati izbor.

Najbolji televizor za vas možda nije onaj koji ima najbolje tehničke specifikacije, već onaj koji odgovara vašim potrebama.

Više o prodajnim mestima OZON televizora pogledajte ovde.

Slične vesti